Canon RF 100 mm f/2,8L Macro IS USM | Jan Stria

Domů » Blog » Canon RF 100 mm f/2,8L Macro IS USM

Canon RF 100 mm f/2,8L Macro IS USM

Minulý rok Canon představil nové profesionální bezzrcadlovky R5 a R6. V mnoha ohledech se jedná o revoluční přístroje se skvělou ergonomií a ovládáním, jak jsme u této značky zvyklí. Díky adaptérům EF/RF lze bez problémů používat i objektivy EF a EF-S. Canon i další výrobci však na trh postupně uvádí nativní objektivy s bajonetem RF. V polovině dubna byly představeny tři skla s pevným ohniskem, pro wildlife a makro. Jsou jimi RF 400 mm f/2,8L IS USM, RF 600 mm f/4L IS USM a RF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Nový makroobjektiv byl už celkem dlouho očekávaný, vždyť poslední EF verze byla uvedena na trh v roce 2009. Jsem jeho spokojeným majitelem více jak sedm let, proto jsem byl zvědavý i na přímé porovnání.

Canon RF100 mm f/2,8L Macro IS USMCanon EOS R5 & Canon RF100 mm f/2,8L Macro IS USMCanon RF100 mm f/2,8L Macro IS USM

Termín macro v názvu sice napovídá, že objektiv se hodí na focení drobotin, je však velmi často používán i v produktové či portrétní fotografii. Ohnisko 100 mm je občas zajímavé i v případě krajin. To vše z něj dělá úspěšného univerzála.

Nejdříve bych uvedl technické detaily a rozdíly mezi stávající verzí EF pro zrcadlovky a novou verzí RF pro bezzrcadlovky.

Canon RF 100 mm f/2,8L Macro IS USM Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM
Zorný úhel (horizontální /
vertikální / diagonální)
20° / 14° / 24°19,8° / 13,5° / 24°
Konstrukce objektivu
(členy / skupiny)
17 / 1315 / 12
Počet lamel clony 9 9
Nejmenší zaostřovací
vzdálenost
26 cm 30,5 cm
Maximální zvětšení 1,4x 1x
Stabilizátor obrazu 5 EV 4 EV
Stabilizátor obrazu IBIS + OIS 8EV pouze OIS
Maximální průměr × délka 81,5 × 148 mm 77,7 × 123 mm
Hmotnost 730 g 625 + 110 g adaptér EOS R

I když se jedná se o velmi podobné objektivy, nové RF má zcela přepracovanou konstrukci. Má stále devět lamel, vnitřní uspořádání je jiné, konkrétně 17 elementů ve 13 skupinách. Snížila se i zaostřovací vzdálenost na 26 cm od roviny senzoru. Když srovnám velikost a váhu samotných objektivů, starší verze je kratší a lehčí. Pokud však chci EF použít s bezzrcadlovkou, musím přidat adaptér a obojí je rázem velmi podobné.

CANON EF 100 MM F/2,8L MACRO IS USM & CANON RF 100 MM F/2,8L MACRO IS USMCANON EF 100 MM F/2,8L MACRO IS USM & CANON RF 100 MM F/2,8L MACRO IS USM

Nový výrobek poznáte na první pohled. V moderním provedení, které známe u ostatních objektivů RF, má matný povrch, oproti starší verzi EF mu chybí ukazatel zaostřovací vzdálenosti a přibyly mu dva nové otočné ovladače. Ten úplně vepředu je již známý ovladač systému R, uživatel si ve fotoaparátu může nastavit jeho funkci dle libosti.

Druhý má označení SA Control přímo na těle objektivu, včetně stupnice. SA je zkratka pro sférickou aberaci (spherical aberration) a nabízí čtyři stupně na každou stranu. Fotograf má možnost ovlivnit bokeh a celkový vliv na fotografii. Ovladačem lze fyzicky posunout optické elementy uvnitř objektivu a tím změnit vlastnosti přenosu světla. K hodnocení nové funkce se dostanu dále v testu.
Uprostřed, tedy při nulovém účinku, je možné objektiv uzamknout přepínačem na pravé spodní straně u bajonetu.

Další novinkou je zvětšení 1,4×. Abych to uvedl do kontextu, o makro fotografii v pravém slova smyslu se jedná, pokud je poměr zvětšení 1:1 či větší, tudíž je objekt ve skutečnosti stejně velký jako na snímači. V případě nového makroobjektivu to je 1,4:1, takže je objekt větší než ve skutečnosti.

Oba objektivy L mají stejný průměr, nasadit lze filtry o průměru 67 mm, stejné jsou i všechny tři přepínače, tj. zapnutí / vypnutí stabilizátoru, autofokusu a tři polohy rozsahu ostření. Červený pruh na konci objektivu indikuje, že se jedná o to nejlepší, co můžete dostat, tedy včetně utěsnění vůči povětrnostním podmínkám.

Velkou výhodou nového systému R je jednak stabilizace obrazu přímo na čipu fotoaparátu (IBIS) a také spolupráce se stabilizátorem objektivu (OIS) a těla. S fotoaparátem R5 nebo R6 máte k dispozici stabilizaci IBIS + OIS skvělých 8 EV.

Makro

Makro je velmi populární žánr, který nemusí být nijak nákladný. Působivé snímky snadno pořídíte na zahradě, na balkoně, nebo dokonce v kuchyni. Z velké části to je o nápadu a kreativitě. Fotografovat lze klasické motivy jako květiny a brouky, ale také různé detaily, například listů, předmětů v domácnosti, látek nebo koření.

Jedním ze základních předpokladů pro poutavou fotku s atmosférou v jakémkoliv žánru je světlo, proto často experimentuji krom objektů a jejich pozadím i se světlem, respektive se stíny. Obzvlášť rád fotím při východu slunce, když se příroda probouzí, a také na konci dne, v teplém světle zapadajícího slunce. Ale ani oblačnost není na škodu, jsou to pouze jiné podmínky a difuzní světlo má také své kouzlo.

O popularitě makra svědčí i to, že v různých galeriích či na sociálních sítích je k vidění nepřeberné množství úžasných záběrů. Zajímavým faktem je, že spousta úchvatných fotografií – především květin – pochází od žen.

Když jsem se před lety začal fotografováním zabývat více, neměl jsem o makrofotografii moc ponětí. Nechtěl jsem hned investovat nemalou částku do makroobjektivu, proto jsem si nejprve pořídil adaptér pro reverzní uchycení objektivu, později i mezikroužky. Tímto relativně levným způsobem lze proniknout do světa makrofocení i s běžnými objektivy. Postupně jsem zjistil, že mě tento žánr baví, proto jsem si pořídil makroobjektiv Canon EF 100 mm f/2,8L IS USM.

I po letech jsem s ním stále spokojený a do dnešní doby si drží svou cenu, ba co víc, momentální je o pět tisíc dražší, než za kolik jsem ho kdysi kupoval. Využívám ho především pro makro a produktové fotky. Fotil jsem s ním společně s různými zrcadlovkami a v posledním roce stále častěji i s bezzrcadlovkami s adaptérem. Nezaznamenal jsem žádné problémy, zhoršení kvality nebo rychlosti ostření. O to zvědavější jsem byl na toto srovnání.

Test

Objektiv jsem testoval s fotoaparátem Canon EOS R5 (firmware 1.3.0), pro použití staršího objektivu EF jsem vždy přidal adaptér Canon EF-EOS R. Neprováděl jsem žádná vědecká měření, ale podrobil objektiv testu v reálných podmínkách a srovnával s makroobjektivem EF.

Jako první jsem si při focení všiml tiššího ostření, oproti typu EF celkem znatelně. Rychlost byla zhruba na stejné úrovni, nepozoroval jsem výrazný rozdíl. Podle specifikací má nový objektiv RF dva ostřicí motorky Nano USM. S tím souvisí i focus breathing (prodleva při přeostřování) i změna efektivní ohniskové vzdálenosti, u pevného objektivu vzájemnou změnou polohy čoček uvnitř objektivu. Tento jev jsem u typu EF pozoroval minimálně, nejinak tomu je u nového RF. Nechával jsem oba přeostřovat z květiny těsně před objektivem na stromy v pozadí, navíc v různých světelných podmínkách, ale na žádný výrazný problém jsem nenarazil. Bezproblémové bylo i využití vestavěné funkce fotoaparátu (focus stacking) i rychlé a tiché přeostřování u každého snímku.

Na následujících srovnávacích fotografiích není mezi oběma objektivy rozdíl v ostrosti téměř patrný. Dokázali byste bez popisků určit, která fotka byla pořízena kterým z nich? I při zkoumání značně zvětšených fotek jsem větší rozdíly v ostrosti nebo chromatické aberaci často neobjevil. Výsledky jsou téměř shodné. V ojedinělých případech jsem si všiml, že RF se lépe vyrovnalo s přechody světla.

Srovnávací fotografie uvedené v následujících tabulkách jsou pouze vyvolané z formátu RAW, tedy bez jakýchkoliv úprav.

Hloubka ostrosti objektivu je při focení z malé vzdálenosti na clonu f/2,8 opravdu velmi malá. Někdy se podaří vykouzlit pěknou atmosféru, často je ale třeba mírně přiclonit. Objektiv kreslí opravdu krásně už od f/2,8 i ve středním rozsahu clon, a to i rozích. Obecně s makroobjektivem fotím zhruba do f/11 podle situace. Záleží na fotografovaném objektu, množství světla, záměru a pozadí, respektive vzdálenosti.

U každého objektivu se v nějaké míře objeví chromatická aberace (CA). Fotil jsem v různých světelných podmínkách a někdy i cíleně, aby byla CA zřetelná a obě skla si s ní vždy poradily velmi podobně, tedy výborně. Při postprocesu ji lze snadno odstranit několika kliknutími, v tomto testu jsem ji ale neodstraňoval.

Dostáváme se k testu často citované novinky SA Control. Jak jsem již zmínil v úvodu, pomocí prstence lze ovlivnit nejen bokeh, ale i měkký efekt, a to ve čtyřech krocích na každou stranu.

Při posuvu ovladače vlevo (do záporných hodnot) bude bokeh ještě více rozmazaný a objekt bude jakoby v mlze. Světlo vstupující do objektivu je více rozptýlené. Přirovnal bych to k efektu glow, který umí některé softwarové nástroje přidat.

Naopak při otočení do kladných hodnot SA je bokeh zvýrazněný a samotný objekt je také měkčí. Při minimální zaostřovací vzdálenosti je efekt téměř neznatelný. Nejvýraznějšího lze dosáhnout při zaostřovací vzdálenosti mezi 40 a 100 cm. Při delších vzdálenostech je znatelný, ale ne tak výrazný.

Posuďte sami na následujícím příkladu:

Samozřejmě také záleží na světelných podmínkách. Zkoušel jsem to s různými vzdálenostmi a s různou clonou. Při f/2,8 je efekt znatelný, při nižší cloně (vyšší číslo) už jen minimálně.

Rozhodně se jedná o zajímavost, i když to není úplně nový koncept, ale věřím, že v určitých situacích se to může některým fotografům hodit. Nepochybuji o tom, že jen co bude objektiv uveden na trh a dostane se k širší fotografické veřejnosti, objeví se i kreativní a inovativní nápady, jak tuto funkci využít.

Canon EOS R5 & Canon RF100 mm f/2,8L Macro IS USM

Shrnutí

S loňským příchodem bezzrcadlovek R5 a R6 se Canon dostal zpět, kam patří, tedy na špici. Za necelý rok jsem s nimi nafotil už mnoho, otestoval je i v drsnějších podmínkách a má spokojenost stále trvá. Ale co by byly nová těla bez objektivů? S adaptérem lze bez problému použít kterékoliv sklo EF/EF-S a velmi často fungují lépe než na zrcadlovkách, ale systém RF má další výhody a Canon stále vylepšuje a uvádí nové a zajímavé objektivy. Za zmínku stojí netradiční RF 600 a 800 mm f/11 nebo opravdu povedený RF 100–500 mm. Po 12 letech došlo i na populární 100 mm Macro a stále je na co se těšit.

Před testováním jsem nevěděl, co čekat, protože stávající EF 100 mm Macro, který vlastním, je výborný, stále funguje jako nové i po letech si drží svou kvalitu. Jak už jsem uvedl v úvodu, RF 100 mm Macro je kompletně nový objektiv, tedy více než jen moderní vzhled. Úspěšně navazuje na předchůdce, v mnoha ohledech jsou si velmi podobné. Ostření je stále precizní a rychlé, díky nové konstrukci a dvojici motorků Nano USM je znatelně tišší a určitě se hodí i pro natáčení videa.

Při porovnávání v různých situacích jsem nezaznamenal sebemenší problém, oba objektivy fungovaly velmi podobně. Ten nový byl někdy možná o fous rychlejší, ale nic propastného. Nový objektiv ostří na vzdálenost o 4 cm kratší, asi 7 cm od předního elementu objektivu nasazeného na R5. Parádní novinkou je zvětšení 1,4:1 oproti 1:1 u předchůdce.

Výstup je perfektní, jak se dalo očekávat. Srovnáváním systémů RF a EF a jejich neustálým prohazováním jsem strávil dost času, snažil se najít rozdíly například za horších světelných podmínek nebo v protisvětle, ale rozdíly jsem hledal jen velice těžko. Přes rozdílnou konstrukci jsou výsledky zkrátka velmi podobné. Novinka je o malý kousek ostřejší a má lepší podání v přechodech světlejších oblastí snímku.

Hodně diskutovanou funkcí bude jistě možnost změny sférické aberace (SA Control). Rozhodně se jedná o zajímavou inovaci a je možné, že někteří fotografové ji uvítají. Na chuť jsem jí bohužel zatím nepřišel, ale to je dáno tím, co a jakým způsobem fotím. Nový objektiv Canon RF 100 mm f/2,8L Macro IS USM je rozhodně vítanou novinkou a skvěle doplňuje řadu stávajících skel pro bezzrcadlový systém. Oproti předchůdci typu EF bych ze svého pohledu vypíchl zvětšení 1.4:1, zkrácení zaostřovací vzdálenosti a tišší ostření.

Fotografie je vždy o autorovi, o způsobu uvažování a technika je jen nástrojem, která mu pomůže zrealizovat jeho vizi. Pokud vlastníte nebo plánujete pořízení těla R, zároveň máte makro EF s červeným pruhem a nevyužijete novou funkci SA Control, zatím nevidím důvod řešit upgrade.

V případě, že o makrofotografii teprve uvažujete, nejprve bych vyzkoušel například mezikroužky, případně bych si makrosklo zapůjčil a zakoupil až následně. Pořízením RF 100 mm rozhodně neprohloupíte, jedná se o skvělý univerzální objektiv a věřím, že svou kvalitu si bude držet minimálně stejně dlouho jako jeho předchůdce a bude bez problémů kompatibilní se stávajícími i budoucími fotoaparáty.

Test objektivu vyšel v časopise FotoVideo 06/2021.

encz
×