Nové APS-C bezzrcadlovky Canon | Jan Stria

Domů » Blog » Nové APS-C bezzrcadlovky Canon

Nové APS-C bezzrcadlovky Canon

Už jsou to téměř dva roky co Canon představil nové bezzrcadlovky R5 a R6. Jednalo se o velmi významné novinky, které se stále těší velké oblibě a jsou v mnohém nepřekonány. V druhé polovině roku 2021 byl uveden i EOS R3, novinka cílená pro profesionály. Mohlo by se zdát, že Canon zapomněl na fotografy přírody, amatérské a začínající fotografy. Postupně se ale začaly objevovat zvěsti, že se přeci jen něco chystá, protože chyběl nástupce přístrojů s APS-C senzorem, tedy 90D a 7Dmk2.

Měl jsem to privilegium a začátkem března 2022 dostal k dispozici dvojici menších bezzrcadlovek s novými úzkými objektivy. Byly to EOS R7 a R10 s objektivy RF-S 18-45 F4.5-6.3 IS STM a RF-S 18-150 F3.5-6.3 IS STM. Na první uchopení působily povědomě, ale menší, než na co jsem u Canon bez/zrcadlovek zvyklý.

Úplné technické parametry jsou již k dispozici, proto zde uvedu jen ty nejdůležitější a nejzajímavější.

Canon EOS R7, Canon EOS R10

Canon EOS R7Canon EOS R10
32.5 mpx APS-C (6960 x 4640 px)24.2 mpx APS-C (6000 x 4000 px)
15 sn/s mechanická závěrka
30 sn/s elektronická závěrka
15 sn/s mechanická závěrka
23 sn/s elektronická závěrka
Dual Pixel CMOS AF II ostřeníDual Pixel CMOS AF II ostření
Video:
4k 60p
4k 30p převzorkované ze 7k
Canon Log 3
Video:
4k 60p (s ořezem)
4k 30p převzorkované ze 6k
IBIS (stabilizace senzoru) až 8 EVStabilizace při filmování
2 sloty SD1 slot SD
Utěsnění proti prachu a voděInterní blesk
Baterie LP-E6
559g429g

Obě nové bezzrcadlovky mají lety prověřený Canon vzhled, pouze některé ovládací změnily místo. Ani jeden přístroj nemá vrchní displej, tak jako zmiňované APS-C zrcadlovky. R10 má podobné ovládání jako nižší řada zrcadlovek, navíc na zadní straně najdeme joystick a na horní straně krom ovladače režimů i další otočný ovladač. U R7 je tomu jinak. Kdo by čekal, že ovládací prvky na zadní straně budou umístěny podobně jako u XXD řady, bude zklamán. Canon se snažil vymyslet něco nového a majitelé si budou muset zvykat. Tam kde jsme byli zvyklí na otočný ovladač nalezneme čtyř-směrové tlačítko, pod ním tlačítko pro náhledy a mazání. Otočný ovladač tu je, ale nad pravým horním rohem displeje, s joystickem uprostřed. Naopak na horní straně už není druhý otočný ovladač, naopak tam najdeme tlačítko ISO, hned vedle tlačítka pro nahrávání videa. Po dobu testování jsem spolu s R7 a R10 používal také R6 a musím přiznat, že přecházet především z R7 na R6 mi činilo problémy. Škoda, že Canon nepokračoval v zažitém ovládání, jako např 90D a 5Dmk4. Na těle obou nových přístrojů je jedno nové tlačítko - při pohledu zepředu vlevo dole od bajonetu. Je to přepínač AF/MF. Nejprve jsem ho marně hledal na nových objektivech a až poté jsem ho objevil zde.

Canon EOS R7 + Canon RF-S 18-150 F3.5-6.3 IS STMCanon EOS R10 + Canon RF-S 18-45 F4.5-6.3 IS STM

Menu obou nových přístrojů je klasické a přehledné, jak jsme u Canonu zvyklí. Stejně jako u R5/R6 tu nalezneme třeba Focus Bracketing. Ale je zde například i nová funkce, kterou ocení fotografové akce a přírody. Fotoaparát při namáčknutí spouště začne do mezipaměti ukládat snímky a při samotném stlačení spouště uloží i ty které předcházely. Lze tak zachytit okamžiky těžko zachytitelné i s velmi rychlými reflexy.

Baterie u R7 je stejná jako známe už ze zrcadlovek, tedy LP-E6. Pokud přejdete například z 90D a máte náhradní baterie u R7, je bez problému využijete. R10 je celkově menší a má tedy i jinou a menší baterii.

Oba přístroje jsou na trh uvedeny s již zmíněnými novými objektivy RF-S. Srovnání jejich parametrů je v tabulce níže.

Canon RF-S 18-45 F4.5-6.3 IS STMCanon RF-S 18-150 F3.5-6.3 IS STM
Ohnisková vzdálenost
(po přepočtu na kinofilm)
29-72mm29-240mm
Optická stabilizace4EV (s R7 až 6.5EV)4.5EV (s R7 až 7EV)
Plynulé automatické ostření STM
Korekce zkreslení a minimalizace aberací
Počet elementů/skupin7/77/7
Minimální zaostřovací vzdálenost18mm18-35mm
Maximální zvětšení0.16x (na 45mm)0.44x (na 50mm)
Průměr filtru49mm55mm
Váha130g310g

Tyto objektivy jsou opravdu lehké a průměr jejich optiky je menší než samotný bajonet. Proto mohou působit laciným dojmem. Jejich kresba je ale na výborné úrovni. S tím delším, tedy 18-150mm, jsem zkoušel fotit i makro a výsledky mě příjemně překvapily. Na obou najdeme i ovládací prstence, typické pro objektivy řady R.

Oba přístroje jsou plně kompatibilní jak s RF objektivy a přes adaptér také s jakýmkoliv sklem systému EF/EF-S. Stejně jako u R5 a R6 jsem nezaznamenal žádný problém při použití RF ani EF objektivů.

Canon EOS R7Canon EOS R7Canon EOS R10

A jak se se novými přístroji a objektivy fotí? Člověk si rychle zvykne na kvalitní techniku (R5/R6), takže pokud dostane do ruky nové stroje očekává, že i ta bude splňovat podobné standardy. Většinu času jsem fotil s R7 a i přes zvykání si na jiné rozmístění ovládacích prvků se mi s ní fotilo dobře. I když je o něco menší než její full-frame sourozenci, nemusel jsem úchopu věnovat speciální pozornost. Pro někoho s většíma rukama to už ale může oříšek. R10 je ještě menší, obdobně jak tomu je při srovnání full-frame a nižší třídy zrcadlovek.

Při samotném focení jsem si užíval všech výhod nového Canon R systému, ostření fungovalo na jedničku i se staršími skly nebo v horších světelných podmínkách, včetně ostření na oko u lidí a zvířat. Výdrž baterie mě nijak neomezovala a nabíjel jsem ji ve své staré nabíječce. S kvalitou výstupu jsem byl také spokojený, bez problému jsem si mohl dovolit vyšší hodnoty citlivosti bez výrazné ztráty kvality kresby.

Věřím, že o R7 budou mít zájem především fotografové přírody, protože díky APS-C snímači a cropu 1.6x dostanou fotografovaný objekt blíže. Ve spojení třeba se skvělým objektivem Canon RF 100-500mm to je na delším konci 800mm. A co teprve s lehkými skly RF 600 nebo 800mm!?

Jsem rád, že Canon nezapomněl na fotoaparáty s menším senzorem (APS-C) a uvedl tyto novinky. I menší snímač má své výhody a R7 i R10 najdou své místo u fotografů přírody, začínajících a amatérských fotografů. Krom lehce pozměněného ovládání jen stěží hledám, co bych vytknul.

encz
×