Opravdu outdoorový projektor: Nebula Mars 3 | Jan Stria

Domů » Blog » Opravdu outdoorový projektor: Nebula Mars 3

Opravdu outdoorový projektor: Nebula Mars 3

Často se dostávám do situací, kdy potřebuji prezentovat nějaký obsah, hlavně fotografie a věci s nimi spojené a to na různých místech a prostředích. K tomu je potřeba kvalitní a spolehlivý projektor. Měl jsem štěstí a dostal jsem se do skupiny beta testerů, kteří měli možnost vyzkoušet nový projektor Nebula Mars 3 několik týdnů před oficiálním uvedením na trh. Naplní tento projektor mé potřeby?

Nebula Mars 3Nebula Mars 3Nebula Mars 3

Design & Přenosnost

Nebula Mars 3 má jednoduchý, účelný a líbivý vzhled, zároveň dostatečně robustní provedení pro dobrodružství venku. Váží 3kg, což se dá při přenášení bez problému zvládnout. Na přední je velký pogumovaný kryt, který slouží zároveň jako vypínač, tedy posunutím dolů projektor zapnu, opětovným zavřením ho vypnu. Na zadní straně je tentokrát sklopná pogumovaná krytka, pod ní jsou následující porty: HDMI, USB-A a USB-C, 3,5mm stereo, zásuvka pro napájení 180W zdrojem a tlačítko pro ovládání LED svítilny a její 3 stupně intenzity světla. Na vrchní straně je velké a příjemně tvarované držadlo, na kterém jsou i podsvícená ovládací tlačítka a joystick. Těmi lze projektor ovládat i bez dálkového ovládání. Zadní strana držadla slouží jako ukazatel stavu nabití a v jeho kruhu se zobrazuje aktuálně vybraný mód projektoru. Zespoda je stojánek, kterým lze nastavit požadovanou výšku. K jeho nastavení je potřeba větší síla, než bych čekal. Díky tomu udrží celý projektor v dané poloze bez problému. Dále tu je i standardní stativový závit. Celkově se jedná o moc pěkný kus techniky.

Projektor je odolný proti stříkající vodě, norma IPX3, dále je odolný i prachu a měl by vydržet pád z výšky 0,5 metru. Používal jsem projektor venku, v prašném prostředí i za mírného deště a stále funguje bez problému.

Nebula Mars 3Nebula Mars 3

Technické specifikace

Na projektoru běží systém Android TV 11, který už je celkem rozšířený a známý z moderních televizí a dalších streamovacích zařízení. Prvotní nastavení proběhlo bleskově za použití telefonu. Následně jsem bez problému nainstaloval své oblíbené aplikace na streamování videa a hudby. Samozřejmě je možné použít možnost Chromecastu. Nativní rozlišení projektoru je Full HD (1080p, 1920x1080) a využívá DLP (LED) technologie s maximálním jasem 1000 ANSI lumenů a kontrastním poměrem 400:1. Je možné si zvolit ze tří módů - Eco (300 ANSI lumenů), Standard (1000 ANSI lumenů) and AI mód, ve kterém projektor díky sensorům okolního světla určí nejlepší jas. Maximální doba přehrávání při napájení z vestavěné 185Wh baterie je až 5 hodin, v závislosti na zvoleném režimu. Parádní je možnost dobíjet malá zařízení, například mobilní telefony, skrze vestavěné USB porty. Uvnitř se skrývají 3 fyzické reproduktory s celkovým výkonem 40W ve standardu Dolby. Je zde i možnost použít projektor jako Bluetooth reproduktor.

Nebula Mars 3 | specifikace a vlastnosti

K dalším šikovným vlastnostem, které často a rád využívám je tzv IEA (Intelligent Environment Adaptation) neboli chytré přizpůsobení okolí. To se provádí automaticky po zapnutí nebo případně při změně polohy zachycené sensory. Jedná se o přizpůsobení velikosti obrazu i při promítání z úhlu (keystone correction), zaostření a také nastavení využití maximální prostoru kam se promítá (například v případě černých okrajů plátna). Největší udávaná velikost obrazu je 200" (508cm), ale doporučená je 80" až 150" (203 - 381cm).

Nebula Mars 3Nebula Mars 3Nebula Mars 3

Moje zkušenosti

Všechny výše uvedené technické specifikace vypadají na papíře velmi slibně, ale důležité je jak projektor funguje v reálných situacích. Nejdřív, znovu, zmíním vzhled - ani za po mnoha týdnech se mi neokoukal, je funkční a účelný. Po stažení předního krytu se kolem čočky rozsvítí červený rámeček a projektor začne startovat - objeví se logo "NEBULA", které v zápětí vystřídá "androidtv". Následně se už zobrazí známé prostředí Android TV, provedou se automatické korekce, takže ve většině případů není nutný manuální zásah. Lze ho ale kdykoliv provést, je v menu nastavení projektoru. Nezaznamenal jsem žádný problém s přehráváním obsahu jak z instalovaných aplikací jako Prime Video, F1 TV, YouTube a dalších. Na přehrávání z Netflixu je potřeba jít trochu oklikou, ale vše je zdokumentováno na webu výrobce. Netflix nelze instalovat přímo z app store, ale přes aplikaci Nebula. Přehrával jsem obsah i ze sdíleného úložiště přes SMB, z lokálně uložených médií nebo z HDMI zdrojů. 

Na promítaný obraz bylo vždy radost pohledět, kontrastní s odpovídajícími barvami. Vyzkoušel jsem různé velikosti projekce a pokaždé to bylo fajn. Líbilo se mi, jak projektor bez problému nastavil velikost obrazu při použití mého 120" plátna. I zvuk byl dostatečně hlasitý. Nikdy jsem se ani nepřiblížil maximální hlasitosti.

Nebula Mars 3

Podpora & Updaty

V době, kdy jsem Mars 3 testoval se ještě jednalo o produkt v beta fázi, takže ne úplně vše bylo bez problému. Ale díky možnosti přímé komunikace s inženýry, poskytování zpětné vazby a reportování problémů jsem pochopil, jak vážně to výrobce myslí nejen s projektorem, ale celkově i s jeho podporou. Během testování proběhlo několik updatů softwaru, které často ve velmi krátké době opravovaly hlášené chyby. Z mého pohledu je právě neustálá podpora produktů také velmi důležitá pro všechny potenciální kupce. Ne jak to znám u některých jiných značek, kdy vypustí výrobek na trh a vůbec nebo zřídka přijdou opravy nebo vylepšení.

Nebula Mars 3Nebula Mars 3

Závěr

Z mého pohledu a zkušeností mohu s klidem napsat, že se jednalo o velmi příjemné testování. Od vzhledu projektoru až po možnosti použití venku je vše zkrátka parádní. Team výrobce Nebula, který za projektorem stojí stále pracuje na dalších vylepšeních, aby zákazník dostal jen to nejlepší. Rád testuji nové produkty před jejich uvedením na trh a tady jsem měl možnost pomoci vychytat chyby, reportovat problémy a navrhovat nové funkce. To jsem si opravdu užil! Projektor Nebula Mars 3 se tak snadno stal mým nejoblíbenějším kusem techniky pro sledování a prezentaci obsahu. Skvělé!

Webová stránka produktu: https://us.seenebula.com/pages/d2333-mars-3

encz
×