Rukavice pro fotografy Vallerret Ipsoot | Jan Stria

Domů » Blog » Rukavice pro fotografy Vallerret Ipsoot

Rukavice pro fotografy Vallerret Ipsoot

Fotografování v zimě je vzhledem k počasí často náročnější než v jiných ročních obdobích. Letošní zima se opravdu povedla, sněhová nadílka i mrazy byly nadprůměrné a musel si ji snad užít každý. Už během podzimu jsem se poohlížel po kvalitních rukavicích. V předchozích letech jsem při focení používal lyžařské rukavice. Nebylo to úplně komfortní, při častém sundávání rukavic, třeba v silném mrazu nebo prudkém větru, mrzly prsty a nebylo pak úplně snadné je znovu zahřát. Zkusil jsem i kombinaci se slabými merino rukavicemi, ale nebylo to ideální.

A pak jsem dostal příležitost vyzkoušet rukavice pro fotografy od norské firmy Vallerret. Specializují se pouze na rukavice pro fotografy. Krom palčáků mají všechny modely odklápěcí konce pro palec a ukazovák. Uchycení je prostřednictvím všitých magnetů, takže odklopená látka drží na svém místě. V nabídce mají modely pro všechny podmínky a použití.

VALLERRET IPSOOT

Veškerá domluva s podporou Vallerret byla příkladná. Nejprve jsme společně řešili výběr modelu, později i velikost. Nakonec jsem vybral nejodolnější prstové rukavice, model Ipsoot ve velikosti L. Balíček dorazil během jednoho týdne a rukavice byly přesně jak na fotkách a videích. Krásně zpracované, příjemné materiály. Bohužel mi úplně ideálně nepadly, problém byl především s délkou prstů. Samozřejmě jsem si ruce měřil, ale L-kové rukavice mi zkrátka byly krátké. Jak už jsem zmínil, tak komunikace s podporou byla perfektní, takže jsem obratem dostal rukavice o číslo větší. Prostor pro prsty byl ideální, s dostatečnou rezervou na případné použití slabých merino rukavic. Mám celkově delší ruce, takže kdyby byly rukavice v zápěstí ještě o fous delší padly by skvěle.

Vyrobeny jsou z velmi příjemných materiálů, část dlaně z kůže a zbytek pogumovaný, což by mělo zajistit dostatečně bezpečný úchop techniky. Na obou rukavicích jsou z vrchní strany kapsy s voděodolným zipem. V kapse levé rukavice je na šňůrce kovový šestiúhelník s logem Vallerret, ideální třeba na povolování stativové destičky. Do kapsy se dle mého odhadu vejde například záložní karta. Osobně jsem nevyužil.

Nezbývalo než počkat na mrazy a sněhovou nadílku a vyrazit do terénu. Ovládání techniky bylo opravdu komfortní. Samozřejmě jsem vyzkoušel odklápěcí konce pro palec i ukazovák, ale většinu času jsem techniku bez problému ovládal v celých rukavicích. A to mě celkem překvapilo, to jsem vážně nečekal. I přes objem izolace a tloušťku materiálu rukavic jsem měl v prstech cit a mohl bez problému manipulovat se stativem, fotoaparátem a objektivy, a nastavovat parametry. Pro referenci, rukavice jsem používal s fotoaparáty Canon EOS R5, 5D Mark IV a 80D, s objektivy od širokých až po teleobjektivy, i s telekonvertory.

Chránily mé ruce v nejrůznějších podmínkách, ve sněhové vánici, v třeskutých mrazech pod -20C, ve smíšených přeháňkách či v sychravých dnech. V těch nejhorších podmínkách jsem v rukavicích nosil slabé merino rukavice, i v nich se mé ruce do rukavic bez problému vešly. Látka na vrchní straně je voděodolná, takže rukavice jen tak nepromoknou, díky pogumování prstů na vnitřní straně a části dlaně byl grip vždy jistý. I za těch pár měsíců toho se mnou zažily celkem dost, přestály vše bez jediné újmy. Jsou to zatím nejlepší rukavice na focení, které jsem kdy měl a můžu doporučit.

Pokud byste chtěli ještě teplejší variantu, v nabídce Vallerret-u jsou i palčáky pro arktické podmínky.

A jak si chráníte ruce v zimě vy?

Kompletní informace a nabídku najdete na www.photographygloves.com.

encz
×