Celkovým vítězem Czech Nature Photo 2019 | Jan Stria

Domů » Blog » Celkovým vítězem Czech Nature Photo 2019

Celkovým vítězem Czech Nature Photo 2019

Do fotografických soutězí se moc nezapojuji a přihlášení do Czech Nature Photo (CNP) 2019 jsem dlouho zvažoval. Nakonec jsem fotky nahrál a zaplatil poplatek za přihlášku. Nikomu jsem o tom neřekl. Při prohlížení snímků z minulých ročníků jsem si nedělal velké naděje. Za velký úspěch jsem považoval nominaci, o které jsem byl informován zkraje dubna. Celkem jsem získal tři nominace, dvě za podvodní fotografie v kategorii „Plazi, obojživelníci a podvodní život (volně žijící)“ a jednu v kategorii Český les.

Nominované fotografie:
Snídaně v trávě Ranní paprsky Navzdory osudu

Vyhlášení výsledků proběhlo 29.4.2019 v Karolinu. Ceremoniál vyhlašování vítězů probíhal svižně a v příjemné atmosféře. Velmi mě potěšila ve výhru proměněná nominace za fotku „Snídaně v trávě“ v kategorii „Plazi, obojživelníci a podvodní život (volně žijící)“. Po gratulacích, předání diplomu a cen jsem už chtěl zamířit k východu, protože jsem si nemyslel, že by se mě vyhlášení hlavní ceny, celkového vítěze, vůbec týkalo. Setrval jsem však a při vyhlašování se mi dostalo velkého překvapení. Ještě, než stačil moderátor Vladimír Kroc vyslovit název fotografie a mé jméno, vítězný snímek se objevil na plátně, a to mě doslova šokovalo. Je to patrné i ze záznamu České televize, který jsem později viděl. Následovalo předání hlavní ceny, gratulace od organizátorů soutěže, poroty a dalších zúčastněných. Další hodinu jsem absolvoval několik rozhovorů pro média, focení atd., zbytek večera jako by se mi jen zdál. Ještě několik následujících dní jsem tomu nemohl uvěřit. Druhý den večer mě čekal rozhovor v Českém rozhlasu. Byl jsem dost nervózní, což je ze záznamu možná znát, ale profesionál Vladimír Kroc mě jím provedl a interview proběhlo dobře.

A jak vlastně výsledná fotografie vznikla?

Snímek „Snídaně v trávě“ byl pořízen v červnu 2018 v Rudém moři, na jihu Egypta. Vydali jsme se tam za týdenním podvodním dobrodružstvím s partou kamarádů, protože rád spojuji zachycování snímků přírody kromě jiného s cestováním a s potápěním snažil jsem se zachytit krásu podmořského světa. Dříve jsem se potápěl pouze s přístrojem, ale v posledních letech jsem objevil kouzlo potápění na nádech, tzv. freediving a ten mě nadchl. Má mnoho výhod, v první řadě odpadá problém s bublinami, vycházejícími z přístroje a rušícími podvodní živočichy a také cestování svýbavou je mnohem jednodušší. Díky tomu se mi otevřel úplně jiný rozměr pohledu na svět pod vodou. Člověk díky tomu zažije úžasné okamžiky, jinak těžko realizovatelné. Jeden z největších zážitků bylo potápění s početným hejnem delfínů, kteří byli velmi hraví a zvídaví. K dalším dobrodružstvím patří potápění a průplavy mořských jeskyní, což pro mě byl další silný a nezapomenutelný zážitek.

Jedním z hlavních z cílů této cesty do Egypta bylo ale pozorovat Dugonga, kterému se také přezdívá mořská kráva. Tento savec žije u dna mělkých zátok. Naše touha vidět tohoto zajímavého mořského savce byla tak veliká, že jsme denně vstávali ve velmi brzkých hodinách a ve vodě byli hned po svítání, tedy okolo páté hodiny ranní. Několik prvních dní jsme Dugonga nespatřili, což se podepisovalo na morálce skupiny. Počet freediverů, kteří byli ochotni vstávat takto brzy, se postupně snižoval. Štěstí se na nás usmálo až téměř na konci pobytu, když už jsme zbyli pouze tři. Dugonga jsme spatřili a měli jsme možnost ho několik minut pozorovat a v klidu si ho vyfotit.

Vstávání a potápění v brzkých ranních hodinách mělo ale i další výhody. V zátoce jsme byli úplně sami, voda tedy nebyla zvířená od turistů a lodí. Se svítáním se kromě pozemského světa probouzí i ten pod hladinou. Měli jsme tak možnost pozorovat rozličné druhy ryb, hlavonožců nebo želv nebo rejnoků. Mezi posledně zmíněné patří i Trnucha modroskvrnná, úžasně zbarvená mořská paryba. Pozorovat její ranní rituál bylo také jedním ze skvělých zážitků, během kterého vznikla tato fotografie.

Trnucha sedne opatrně na písek a následně začne svým tělem dokola vířit písek a následně do tlamy nasává potravu v podobě měkkýšů, červů, krevet či drobných rybek. Celé to vypadá opravdu dramaticky a kužely ranního světla atmosféru ještě umocnily. Sám jsem z výsledné fotografie nadšený, protože se mi podařilo zachytit a zprostředkovat chování volně žijícího podmořského živočicha v jeho přirozeném, zatím ještě téměř neporušeném prostředí.

encz
×