Canon R5/R6, mé dojmy z nové techniky | Jan Stria

Domů » Blog » Canon R5/R6, mé dojmy z testování nové techniky

Canon R5/R6, mé dojmy z testování nové techniky

Canon-ReIMAGINE-9-7-2020Po dlouhém čekání Canon 9.7.2020 konečně představil bezzrcadlovky EOS R5 a R6. Současně byly uvedeny i nové objektivy, pevná 600 a 800, L-kový zoom 100-500, extendery a battery gripy. Měl jsem možnost veškerou zmíněnou techniku důkladně otestovat během několika týdnů před tiskovkou. V textu najdete pouze mé subjektivní názory a poznatky. Uvedené fotografie jsou z předprodukčních přístrojů.

Nebudu zde vypisovat tabulku s technickými parametry, ty jsou k nalezení přímo u Canonu a porovnány v detailních recenzích. Chtěl bych shrnout své dojmy, porovnat práci s technikou, s kterou jsem měl možnost fotit, tzn EOS 80D/90D, EOS 5D Mark IV nebo EOS 1D X Mark III. Zároveň mohu porovnat i s bezzrcadlovkami konkurence, konkrétně Sony Alpha A7 III a Alpha A7R IV, Olympus OM-D E-M1 Mark II a OM-D E-M1X.

Canon EOS R5 & Canon EOS R6Poprvé co jsem vzal novou bezzrcadlovku (R5/R6) Canon do ruky, bylo jasné že jsem "doma". R5 a R6 jsou nástupci svých řad mezi zrcadlovkami, což platí i o ergonomii těla včetně skvělého gripu. Některé ovládací prvky doznaly změn, dle mého k lepšímu, ostatní jsou tam kde bych je čekal. Těla obou přístrojů jsou téměř identická. Nejviditelnější rozdíl mezi R5 a R6 je vidět při pohledu ze shora. R5 má stavový displej a režimy se volí tlačítkem MODE. U R6 horní displej nenajdeme a volič režimů je klasický, otočný. Na obou tělech je i výklopný otočný displej, s kloubem jako například u 80D/90D.

Velmi příjemné překvapení následovalo i po prvním zapnutí bezzrcadlovky. Pohled do hledáčku je radost. R5-ka je vyšším modelem, proto nepřekvapí větší rozlišení snímače, 45 vs 20 (R5 vs R6), ale i obou displejů. U 0,5" hledáčku to je 5,69mpx vs 3,69mpx, u výklopného displeje pak 3,15" a 2,1 milionu bodů vs 3,0" a 1,62 milionu bodů. Pokud jsou oba přístroje vedle sebe a je možnost porovnávat přímo, rozdíl poznáte. Jinak se vám bude líbit displej u obou modelů. Ani u těchto Canonů neprošlo menu revolucí, zůstává stále stejně přehledné. Ovládání a nastavování je díky tomu rychlé a snadné. Samozřejmě přibyly nové relevantní položky, třeba možnost stabilizace. Poslední věcí související s uchopením fotoaparátů je možnost použití battery gripu a tím jednak rozšíření kapacity baterie, ale i možnost komfortně ovládat přístroje při focení na výšku. Oba přístroje mají dva sloty na karty, R5 má CFExpress + SD, u R6 najdeme slot na 2 SD.

Tím se dostávám k samotnému focení. Ano, R5 i R6 umí ostřit na oko, lze zvolit prioritu člověka nebo zvířete. Během mého testování jsem byl touto možností ostření nadmíru spokojen. Především při focení rychle se pohybujících zvířat jsem ho ocenil. Spolehlivě funguje na ptáky, psy, kočky, lišky, jezevce a další. U motýlů jsem moc úspěšný nebyl, přístroje za oko považovaly ornamenty na křídlech. Kuriózně, k mému velkému překvapení, bylo ostření na oko úspěšné při focení včel, a to opakovaně. Autofokus pokrývá 100% plochy čipu. Jedním z mála dříve zveřejněných parametrů R5 byla možnost natáčení videa v 8K. Video nenatáčím, takže jsem ani nezkoušel.

Shodným parametrem pro oba modely je rychlost závěrky. Mechanickou (12 sn/s) i elektronickou závěrku (20 sn/s) jsem otestoval dostatečně při focení zvířat. Naprosto tichá elektronická závěrka je výborná nejen pro focení ve volné přírodě, ale třeba i na koncertech vážné hudby, apod. Díky dostatečné velikosti bufferu a rychlosti závěrky se parametry dostáváme na úroveň profesionálních zrcadlovek řady 1D.

Jak jsem již zmínil výše, Canon neměnil ovládání z předchozích generací, nepouštěl se do dalších experimentů v podobě touch-baru, ale použil léty osvědčené ovládací prvky včetně joysticku. Oba přístroje jsou vyvážené, krásně padnou do ruky a snadno se ovládají. Není potřeba přemýšlet kde se nalézá daná funkce nebo nastavení, není potřeba se učit novému. Ano, některá tlačítka byla přemístěna, například proti 5D Mark IV, ale řekl bych že podle zažité Canon logiky. Stačí pár chvil a přístroj lze bez problému ovládat při pohledu do hledáčku.

Velkou novinkou je stabilizace obrazu přímo v těle přístroje (IBIS). Najdeme ji jak v R5, tak v R6. Krátce zmíním, že spolupráce nejen s RF, ale i EF/EF-S objektivy opravdu funguje. Celkově mě spolupráce nových těl se staršími skly bavila, i s jejich použitím přes adaptér funguje nejen stabilizace, ale i rychlé a přesné ostření. Pro informaci uvedu, že z EF/EF-S skel jsem používal EF 300 mm f/2,8 L IS II USM, EF 100 mm f/2,8 L Macro IS USM, EF 70-300 mm f/4,0-5,6 L IS USM , EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM, Canon EF 50 mm f/1,8 STM. Jako perličku jsem vyzkoušel i EF CINEMA CN-E85mm T1,3 L F. I s tímto objektivem byly nové přístroje schopné rozpoznat objekty, hlavu, oči.

Během testování jsem fotil zároveň do RAWu i do JPG. Jednak jsem chtěl vidět JPG výstup přímo z přístrojů, ale hlavně proto, že do doby krátce před oficiálním představením nebyl dostupný konvertor na RAWy. S výstupem v JPG i v RAWu, jsem byl spokojený i při vyšších hodnotách ISO. Bude to znít jako klišé, ale nic jiného jsem ani neočekával. Barevné podání, prokreslení detailů, stínů i dynamický rozsah odpovídá tomu na co jsme u Canonu zvyklí. Samozřejmě jsem vyzkoušel i 10-bitový HEIF nebo Dual Pixel RAW. Za skvělou považuji možnost „přesvícení scény“ v případě focení právě do Dual Pixel RAW. A nejsem sám, tuto možnost oceňují i někteří sportovní fotografové, s kterými jsem se bavil při uvedení novinek minulý týden. Musí totiž snímky odesílat záhy po pořízení, na úpravy v editoru na počítači nemají čas.

Nové RF objektivyFocení s oběma přístroji jsem si doslova užíval, dojem však trochu kazila výdrž na baterii. Oba přístroje používají novou baterii LP-E6NH, která je zpětně kompatibilní. Lze tedy použít jak stávající nabíječku i starší baterie, například ty z 5D Mark IV nebo 80D. I přes vyšší kapacitu nové baterie je její životnost v R5/R6 ve srovnání se zrcadlovkami o poznání nižší. Energii spotřebovávají nejen oba displeje, ale také zmíněná stabilizace.

Krátce ještě zmíním nově představené objektivy, nejprve se zaměřím na černé objektivy s pevným ohniskem 600 a 800mm. Ve velmi kompaktním balení nalezneme zajímavé přiblížení a ovládání fotoaparátu s tímto objektivem lze zvládnout i jednou rukou. Ano, jak už jste asi zaznamenali jinde, světelnost u obou nových pevných objektivů je F11. Z počátku jsem byl parametrem také docela vyděšený. V reálu to však není tak hrozivé, jak se může zdát. S oběma objektivy, na 600 i na 800mm, oba přístroje ostří spolehlivě, včetně detekce objektů i očí. S ubývajícím světlem jsem občas zaznamenal prodlevu, ale nijak zásadní. Zkoušel jsem i extendery 1,4x a 2x. S jejich použitím se dostáváme na velmi zajímavá ohniska. Clona se samozřejmě zvýší, v maximálním případě až na F22. Kresba už není skvělá, ale věřím že své využití najdou. Navíc cena objektivů byla stanovena v celkem rozumné výši.

A nesmím opomenout Canon RF 100-500mm f/4,5-7,1 L IS USM. Z toho jsem byl unešený. Rozsah ohnisek je na full frame ideální, skvěle doplní RF 24-105mm f/4L IS USM, s kterým jsem pořizoval většinu širších záběrů. Někoho možná odradí světelnost na delším konci, ale já jsem s F7,1 neměl vůbec problém. Na ohnisko 500m jsem s touto světelností pořídil moc pěkné záběry. Velmi příjemná pro mě byla zaostřovací vzdálenost právě na 500mm. Nevím kolik uvádí specifikace, já ji odhaduji okolo 1,5m. Díky tomu jsem objektiv využil téměř jako makro, třeba při focení motýlů. Toto L-kové sklo je v klasickém světlém provedení a je utěsněno proti vodě i prachu. Rozhodně si ho dokážu představit ve svém fotobatohu. Kresba je u tohoto objektivu na špičkové úrovni.

Celkově jsem opravdu nadšen nejen z obou nových bezzrcadlovek, ale také nových objektivů, především RF 100-500 L IS USM. V nedávném rozhovoru pro článek ve Foto Video jsem na otázku ohledně bezzrcadlovek odpověděl, že mě zatím neokouzlily. To se s příchodem R5 a R6 změnilo, nová technika od Canonu předčila má očekávání a momentálně splňuje téměř vše co bych od ideálního foťáku očekával.

Odpolední odpočinekMagie lesaRanní koupelFialová fantazie

encz
×